Menu
Log in

AsociaTia in apararea medicilor

Log in

Inregistrare membri

RĂSPUNDEREA PENALĂ PENTRU GREȘELI MEDICALE

CAMPANIE PUBLICĂ DE INFORMARE ȘI DEZBATERI


PROTOCOL DE COLABORARE CU COLEGIUL MEDICILOR STOMATOLOGI bUCUREȘTI

Astăzi, 02.11.2023, Asociația "În Apărarea Medicilor" și Colegiul Medicilor Stomatologi București au semnat un protocol de colaborare important pentru întreaga comunitate stomatologică.

În urma acestuia, medicii stomatologi vor beneficia de instruire pe tema legislației medicale și a malpraxisului, precum și de consultanță de specialitate în cazul în care este declanșată procedura de atragere a răspunderii juridice civile, fapt ce va oferi practicienilor stabilitate și siguranță.


            (02.11.2023)

DEZBATERE PUBLICĂ CRAIOVA 

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova am notat ultima etapă a seriei de dezbateri publice care au inclus și tematica răspunderii penale a medicului pentru greșelile medicale.

Din discuții a reieșit că este necesară clarificarea condițiilor în care medicul poate răspunde inclusiv penal, pentru a avea o practică judiciară coerentă, pornind de la constatarea că în practica judiciară internațională este făcută distincția dintre o greșeală involuntară și încălcarea conștientă, voluntară a normelor de bună practică medicală de către medic, rezultând forme diferite de răspundere juridică.

(28.02.2023)


DEZBATERE PUBLICĂ IAȘI

În Aula "Alexandru Brăescu" a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași s-a discutat și despre pericolul reprezentat de medicina defensivă și fenomenul migrației medicilor. 

Severitatea extremă a pedepsirii greșelilor medicale (răspunderea penală) nu îmbunătățește calitatea actului medical și poate conduce la medicină defensivă extremă. 

Reprezentanții CMR au propus măsuri de eficientizare a mecanismului de răspundere civilă (acces rapid al pacienților la compensații financiare).

(02.02.2023)

DEZBATERE PUBLICĂ

CLUJ - NAPOCA


Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca este locul unde au debutat sesiunile de dezbateri în 2023. 

În ceea ce privește problematica răspunderii penale pentru greșeli medicale, un rezumat al discuțiilor este prezentat de către mass-media, în materialul de mai jos:

Dezbatere publica Cluj-Napoca.mp4


(18.01.2023)


DEZBATERE PUBLICĂ

TÂRGU MUREȘ 


La Universitatea de Medicină și Farmacie "George Emil Palade” din Târgu Mureș s-a discutat despre justificarea condamnării penale a greșelilor medicale.

În cazul unei situații de malpraxis medical, pacientul poate obține despăgubiri financiare. În plus, Colegiul Medicilor poate retrage dreptul de practică al medicului. În aceste condiții, de ce mai este nevoie și de condamnare penală a medicului. Singura justificare ar fi dorința de răzbunare a pacienților. 

(23.11.2022)

DEZBATERE PUBLICĂ TIMIȘOARA

Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara a găzduit cea de-a doua dezbatere publică, unde a fost prezentată, printre altele, practica judicară din alte țări în ceea ce privește condamnarea penală a medicilor pentru greșeli medicale. 

În timp ce despăgubirile financiare se acordă peste tot, condamnarea penală a medicului pentru greșeli medicale neintenționate este "extrem de rară, aproape necunoscută". Aceasta este rezervată exclusiv cazurilor de "gross negligence",  adică de încălcare voluntară, conștientă a normelor de bună practică medicală.

Dezbatere publica_Timișoara.mp4


(16.11.2022)


DEZBATERE PUBLICĂ BUCUREȘTI


Prima dezbatere publică din seria celor agreate în data de 14.09.2022 a fost organizată la Biblioteca Academiei Române.

Un reprezentant al unei importante asociații pentru protecția pacienților a subliniat că aceștia nu își doresc condamnarea penală a medicului, ci soluții pentru o rapidă despăgubire financiară a pacienților prejudiciați în urma unor greșeli medicale. 

Ştirile Pro TV au o nouă „identitate“: sigla programului s-a schimbat FOTO  | adevarul.ro

Majoritatea cazurilor de malpraxis ajung la noi exclusiv în instanță. Cum ar trebui să fie despăgubiți pacienții lezați.mp4


(02.11.2022)

ÎNTÂLNIRE - AULA

ACADEMIEI ROMÂNE

Conducerile Academiei Române, Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Societăților Profesionale Medicale și AAM s-au întrunit pentru a discuta un plan de acțiuni privind dezbaterea publică a problematicii răspunderii penale pentru greșeli medicale și a îmbunătățirii căilor și a termenelor de soluționare civilă a plângerilor privind malpraxisul medical.

S-a dorit reluarea demersului inițiat în 2020, dar nederulat din cauza pandemiei COVID-19. Colegiul Medicilor și-a asumat rolul de organizator al unei serii de 6 dezbateri.

(14.09.2022)

FEDERAȚIA SANITAS SE ALĂTURĂ DEMERSULUI

Federația SANITAS susține, în calitate de parte semnatară, parteneriatul inițiat de către Academia Română și Asociația în Apărarea Medicilor.





(04.03.2020)



TOT MAI MULTE SOCIETĂȚI MEDICALE ÎN APĂRAREA MEDICILOR

49 de reprezentanți ai societăților profesionale medicale au semnat Memorandumul inițiat de AAM și Academia Română privind problematica sancționării penale a medicilor în cadrul unei conferințe găzduite de aula Bibliotecii Academiei.

S-a agreat inițierea unor dezbateri publice la nviel național, cu implicarea tuturor celor interesați (presă, pacienți, medici, avocați, magistrați etc.) 


(12.02.2020)

dezbatere la

senatul româniei

Problematica sancționării penale a greșelii medicale a fost una dintre temele dezbătute astăzi la conferința - dezbatere organizată de către Comisia pentru Sănătate publică și Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități din cadrul Senatului României.


(27.11.2019)

IMPLICAREA SOCIETĂȚIOR PROFESIONALE MEDICALE


Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, Societatea Română de Medicină Fetală și Neonatală și Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie au aderat astăzi în calitate de părți semnatare la Memorandumul privind problematica răspunderii penale a medicilor pentru greșeli medicale.  



(04.10.2019)

PARTENERIAT CU

ACADEMIA ROMÂNĂ


  

Academia Română, Secția de Științe medicale și AAM au semnat astăzi un Memorandum privind problematica atragerii răspunderii penale a medicilor pentru greșeli medicale. 

Societățile savante medicale din România sunt invitate să adere la acest demers în calitate de Părți semnatare ale Memorandumului.


                                                  (10.08.2019)

RĂSPUNDEREA PENALĂ PENTRU GREȘELI MEDICALE

Stabilirea condițiilor în care un medic trebuie să răspundă penal pentru greșeli medicale este una dintre preocupările AAM.

Este indiscutabil dreptul pacientului de a obține despăgubiri financiare atunci când a suferit din cauza unei greșeli medicale (răspunderea juridică civilă a medicului). 

Pe lângă plata sumelor cuvenite pacientuui, medicul își poate pierde și dreptul de liberă practică în urma deciziei Colegiului Medicilor din România (răspunderea juridică disciplinară a medicului). 

Având în vedere cele de mai sus, este necesar ca medicul să răspundă și penal atunci când greșește (pedeapsa cu închisoarea)? 

(01.05.2019)

MEDICI PENTRU MEDICI

Vă rugăm să ne contactați pentru a deveni membru


0726 160 590

contact@apararemedici.ro


Copyright 2023 © Asociatia in Apararea Medicilor



Str. Ion Slătineanu nr. 14, București

Powered by Wild Apricot Membership Software